Att gå ut i naturen och fiska är något som allt fler svenskar gör med glädje. Denna artikel kommer titta lite närmare på sportfiske som fenomen i Sverige.
Rekordmånga som fiskar i Sverige
Sportfiske är en uppskattad och avslappnande aktivitet som en växande mängd svenskar ägnar sig åt. Enligt en undersökning av SCB 2019 var det 1,6 miljoner svenskar i åldrarna 16- 80 år som fiskade någon gång under året. Om man lägger till barn och familj så är denna siffra närmare 2 miljoner personer. Denna siffra har med största sannolikhet växt under Coronapandemin. Det beräknades att fiskeutövare spenderar över 10,6 miljarder kronor i utgifter kring denna aktivitet. Det skapar alltså många arbetstillfällen exempelvis fiske & småbåts-butiker, stuguthyrning, fiske- och sjövård, föreningar, fisketidningar, tävlingsevent, föreningar och samhällsengagemang.
Viktig turistnäring åt svenska företagare
Eftersom Sverige är ett land med många sjöar och varierad natur så är fiske ett säkert kort året om. Därför finns det många företag som är involverade i allt kring fiskesporten. Många kombinerar fiskeverksamhet med annat, exempelvis jordbruk, skogsbruk och givetvis jakt. Exempel på vanlig verksamhet inom fisketurism är:
- Uthyrning av boende, båtar och fiskevatten (fiskekort)
- Fiskeäventyr och guidning
- Fiskekurser (exempelvis i flugfiske, modernt gäddfiske, pimpelfiske osv.)
Miljövård
Fiskeföreningar jobbar oftast ideellt med sjövård. Detta eftersom utan livskraftigt fiskeliv så kan man inte utöva fiske. En stor del av fisket är också själva naturupplevelsen så det är ganska självklart att man blir intresserad av miljövård. Trots att sportfiske med god marginal motsvarar traditionellt fiske ekonomiskt och i sysselsättning med kringaktiviteter så prioriteras tyvärr det industriella yrkesfiskeriet mycket högre när beslut fattas av myndigheter gällande miljö och åtgärder mot överfiske. Sverige och EU har tyvärr problem med att många fiskarter har fiskats ut. Vissa föreningar sätter ut fisk för att säkra bestånden, som när 82 000 Gullspångsöringar sattes ut i Vänern år 2020.
Aktiviteter i samband med sportfiske
Att fiska handlar om så mycket mer än bara själva redskapet och fiskejakten. Du tar dig ut i naturen och får uppleva vårt vackra land med dina egna sinnen.
Camping
De flesta älskar camping, så länge utrustningen är rätt. För att vara säker på att du har med dig allt du behöver så är det bra att göra en packlista. Sajten Outdoor.se har sammanställt en praktisk packlista för fiske, så att du kan vara säker på att du är rätt förberedd.
Semesterboende
Det finns många fina naturområden i Sverige att besöka. Exempelvis kan man åka till Jämtland och hyra en stuga för att få flugfiska i en avlägsen fors eller varför inte göra Siljan runt och samtidigt besöka olika krukmakerier och second hand-butiker? Du kan enkelt hitta saker att fylla ut dina dagsutflykter med sajter som Nöje.se där du kan hitta alla möjliga saker att göra i Stockholm likväl mera specifika saker som vintermarknader Pajala.
Vinterbad och bastu
Många föredrar att pimpla på vintern. Då passar det bra att besöka ett hotell vid Vättern och bege sig ut på isen för att pimpla för att sedan njuta av en ångande varm bastu och avslutningsvis ett friskt vinterbad! Även om du inte fångar någon fisk så har du garanterat fått en uppfriskande vintersemester och fisken simmar runt där tills nästa gång du kommer tillbaka!
Sportfiskemetoder
Det finns olika sätt att sportfiska på. Vissa metoder är dokumenterat äldre än 40 000 år medan andra former av fiske såsom till havs är beroende av moderna båtredskap. Här är de vanligaste fiskemetoderna:
Mete
Detta är den äldsta dokumenterade fiskemetoden. Oftast metfiskar man med spö. Man kan ha flytande mete eller ett bottenmete beroende på vad man fiskar. Detta är ett väldigt fridfullt sätt att fiska på.
Spinnfiske
Detta är den typ av fiske man ofta ser på tv när folk åker ut med båtar och har långa flexibla spön som de kastar ut sina beten med. Fiskelinan är lång, ibland upp till 200 meter om man sysslar med havsfiske. Detta kan lätt bli en materialsport. Glöm inte att du aldrig får stå bakom en person som just ska kasta ut sitt fiskedrag!
Flugfiske
När man flugfiskar så försöker man efterlikna naturliga flugor som dansar på vattnet. Beroende på fiskart så binder man olika slags flugdrag så att man inte råkar lura ”fel” art. Det som skiljer sig mest med ifrån spinnfiske är att det inte är själva betet som utgör tyngden, istället så är det linan som är extra tung. Det krävs en del träning och skicklighet för att hantera flugfiskespöt på rätt sätt. Det händer att man ibland ser personer öva sin kastteknik på en fin gräsmatta på land när suget efter fiske känns för stort!
Pimpelfiske
På vintern kan man se personer sittandes med en termos på isen med korta fiskespön över ett egenborrat hål. Detta är något man speciellt ser på Vättern eller Siljan där det är en fisketradition sen länge. Du kan även använda pimpelspöt till ”vanligt” fiske resten av året. Njut av en skön sparktur samtidigt som du får i dig en välbehövlig dos sol.
Havsfiske
Detta är när man fiskar från båt till havs. Det är inte lika vanligt i Sverige som det är exempelvis i Stilla Havet där också större fiskar finns. Man kan ofta se fiskereportage på TV där man havsfiskar. Svenskar utövar detta oftast i samband med utlandssemestern. Om du åker med på en organiserad fisketur till havs så är det bra om du kollar upp att arrangören är medlem i någon seriös organisation. Det händer att arrangörer inte bryr sig om fiske och miljövård och fiskar hotade arter, speciellt hajar.
Tävlingsfiske
Tävlingsfiske är populärt i Sverige och det bedrivs många olika slags tävlingar och discipliner. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund är en stor organisation som stödjer olika tävlingsformer. Eftersom många tävlingar är årligt återkommande så kan företag i anslutning till eventet räkna med stadig inkomst. Exempel på såna företag är uthyrare av hus och rum, cateringfirmor, de föreningar som är beroende av sponsorskap och givetvis alla de researrangörer som ser till att besökare och deltagare kommer till och från eventet.