Brant

Extremsportsguiden: 10 bästa platserna i världen för galna stunts

Från bashoppning och snowboard till canyoning och bouldering – kolla in dessa vackra naturliga platser där adrenalin-junkies får sin dagliga fix av dödsföraktande stunts. Gör dig redo för ditt livs äventyr på de 10 bästa platserna för extremsport runtom i världen.

10. Underground Tubing

Också kallad forsränning. Gör dig redo för ditt livs äventyr vid Waitomo-grottorna i Nya Zeeland, en stor turistattraktion på norra ön. Grottor är ett bra sätt att komma nära glödmaskar och gamla bergformationer i en serie grottor som finns i norra King Country-regionen. Grottorna är formade av oligocenkalksten, och är en spännande familjevänlig aktivitet som kommer att ge oförglömliga minnen. För de mer äventyrliga så finns det specialiserade turistföretag som kan ta dig på en extrem grottkrypning som leder till platser som sällan ses av allmänheten.

9. Zip-Lining

Med ekoturismens popularitet i Costa Rica ingår ziplining ofta som en del av turnén. Att korsa en trattupphöjning med en remskiva är också ett bra sätt att se den frodiga regnskogen. Flyg som en fågel som glider längs horisonten när du tar dig över Selvatura Park. Zip-turnén är full av vackra och hisnande landskap, men adrenalin-junkies borde gå till Sun City, Sydafrika för världens längsta fasta zip-linje. Zip 2000 är en berusande och spännande färd över ett safari, med en hastighet omkring 100 km/h hela vägen. Det kan verka farligt, men Zip 2000 skryter med en säkerhetshistorik på 100% sedan den öppnades 2004. Den är också öppen för barn 12 och uppåt, vilket gör det till ett spännande familjeäventyr. Zip-lining entusiaster hävdar att det känns som att flyga, inte fritt fallande som vid fallet med bungees och fallskärmshoppning.

8. Coasteering

Med coasteering kan spänningssökare få sin fix av adrenalin vid kanten av världen, bokstavligen. Gå till Pembrokeshire, Wales, den steniga och osäkra kustnära klippan som är en toppenplats för extrema utomhusupplevelser. I en serie av simning, dykning och klättringsleder, innebär coasteering att korsa den klippiga kusten till fots och utan hjälp av vattenfartyg. Det finns flera coasteeringbyråer som erbjuder guidade turer över den vindtunga kusten, så gör dig redo för en dag full av klipphoppning, bergsklättring och simning i vågorna. Coasteering kan verka som en sport för våghalsar, men med rätt säkerhetsutrustning och expertguider som leder vägen kan även barn göra det, vilket gör det idealiskt för ett utomhusfamiljeventyr mot bakgrund av fantastiska kustklippor.

7. Canyoning

Kallas även flodvandring. Denna robusta utomhussport uppmuntrar användningen av klättringsteknik och utrustning för att klättra på svårtillgänglig canyonterräng. De bästa platserna för canyoning är berg med flytande vatten som The Grand Canyon i Arizona, som innehåller fantastiska landskap och några av de brantaste canyonerna i världen. Ett bra ställe att börja är på ett berg med flytande vatten där du kan följa en lokal expert genom en rundtur via vattenfall, storvuxna stenar och vilda strömmar. En annan populär plats för canyoning är i Norge och dess skandinaviska fjordland. Beväpna dig med våtdräkt, hjälm och klättringsutrustning och ta en närmare titt på Jostedalsglaciären när du simmar, klättrar och rapplar dig över Sognefjorden, en av naturens bästa hinderkurser.

6. Bouldering

Bouldering, även känd som klättring utan säkerhetsutrustning, kan vara så vågat eller farligt som du vill ha det. För spänningssökare är det bara du och tusen meter under, så ett fel kan bokstavligt tala döda dig. Ändå har det inte stoppat den här populära sporten från att bli en möjlig gren under OS 2020. Från och med omkring 10 till 25 fot är stenblocken ganska utmanande, speciellt utan några rep eller säkerhetsnät. I stället måste klättrare förlita sig på deras färdigheter och oräddhet att erövra stenblocken, ett otryggt steg åt gången. Populära platser för extrem bouldering är den lägre Sierra Nevada-bergskedjan i Bishop, Kalifornien, den gigantiska Rocklandsbergskedjan i Sydafrika och skogarna vid Fontainebleau i Frankrike.

5. Isklättring

Om du har nerver av stål, gör dig redo för den ultimata spänningen när du stigar isformationer med ingenting annat än en isyxa och en vilja att leva. Adrenalinjunkies använder Colorado Ouray Ice Park, världens enda park tillägnad denna extrema vintersport. Beläget inom gångavstånd från staden Ouray är isparken ett konstgjort klättringsområde i en naturlig miljö. Parken erbjuder också en rad stigningar från lätt och måttlig till hög nivå. Beroende på erfarenhet och färdighetsnivå finns det många klättringar att välja mellan, bland annat Kids Climbing Park och Scottish Gullies för den mer avancerade isklättraren. Så, ta din yxa i redskap och ta dig till San Juan bergskedjan och Rockies spektakulära, robusta terräng.

4. Bungee Jumping

Bungehoppning är ett klassiskt adrenalinhopp, för att om det är en bro och det är högt upp, varför inte hoppa av det? Plus, även de fegaste våghalsarna känner sig något skyddade av bungee-sladden, det enda som stannar mellan en livstid och viss död. Ett av de mest populära hoppen är på Macau Tower, det högsta kommersiella hoppet som etablerades av Kiwi-entreprenören och professionell våghals AJ Hackett. Sedan 90-talet har äventyrssökande reste till detta adrenalinstinna mekka för den ultimata upplevelsen. Beläget på fastlandet i Kina vid Macao, motsvarigheten till Las Vegas i Asien, finns 765-meter-hoppet – ett hopp som finns med i Guinness World Records som det högsta kommersiella Bungee Jump-platsen i världen.

3. Grottdykning

Om du kan hantera de verkliga farorna med sötvattensgrottdykning, gör dig redo att dyka djupt in i ett undervattenshål i jorden för en nära titt på gamla stalaktiter i Mexiko Yucatan halvön, ett område som är känt för att innehålla världens största koncentration av sjunkhål. Omgiven av en frodig tropisk regnskog, dyka in i det mörka inre djupet av kristallklart turkost vatten. En annan populär plats för spännande sökande är Ginny Springs State Park i High Springs, Florida, ett av de farligaste grottdykningsplatserna i världen. På vägen till nätverket av grottor, några så stora som två fotbollsplaner, finns det tecken täckta av skalle och korsben och med den olyckliga varningen, “Folk har dött här.” Ändå är det en av de bästa grottdykdestinationerna i världen för sitt omfattande system av grottor och grottor.

2. Skyjumping

Populariserad av Angelina Jolie i Tomb Raider, är himmelhoppning den ultimata spänningen. I stället för att hoppa ut ur ett plan leder adrenalinknickare till närmaste jätte klippa och hoppa av och glider in i luften med hjälp av en vingeformad fågelaktig kostym. En favoritplats för denna extrema sport är bergen i Nya Zeeland, en region som är känd för sin stora befolkning av extrema sportentusiaster. Sporten omfattar en vinge kostym, som är utformad för att hjälpa dig att glida genom luften i ett dödsfrestande fritt fall och sedan äntligen utplaceringen av en fallskärm. Denna aktivitet är perfekt för sky dykare som vill ta nästa steg i deras dagliga adrenalin fix. Endast de mest upplevda skydiversna ska försöka detta. Faktum är att det rekommenderas att deltagarna har minst 200 fria fallhimmel dyk under deras bälte innan de tar spetsen.

1. Heli-skidåkning

Heli-skidåkning är så farligt att det är förbjudet i hela Europa, men för den extrema adrenalinknarkaren är Alaska och den vilda gränsen till Chugach Mountains en populär plats för våghalsiga stunts. Chugach-backen anses ha världens djupaste, mjuka pulver, och är en idealisk plats för att nå förrädiska skidbackar, de som är så höga och robusta att de endast kan nås med helikopter. Endast avancerade skidåkare och snowboardåkare bör prova det, men för dem som letar efter den ultimata spänningen finns det flera lokala utrustningar som kan ta dig till de kolossala vertikala ravinerna och inspirerande snötäckta toppar. Nu är det dags att kanalisera din inre Bodhi från Point Break eftersom “Om du vill ha det ultimata måste du vara villig att betala det ultimata priset.” Ingen press.