Brant

Världens mest skrämmande extremsporter

Bergsdykning, Wales

Bland världens farligaste adrenalinsport ser klippdykning idrottare som tumlare, somersault och vrid från vanliga höjder på över 25 meter. En av de mer nervösa utmaningarna finns på Blue Lagoon i Wales. Detta stopp på Red Bull Cliff Diving World Series kräver att dykare startar sig från en smal plattform till den steniga viken nedanför.

Big-wave surfing, Hawaii

Pros flock till Hawaii varje vinter för att surfa på Stilla havets monster vågor. En av de mest kända rasterna är Jaws, eller Peahi, på Maui norra kust. Olyckliga ryttare bogseras in i 40ft plusvågorna med jetski och når hastigheter om 50mph när de löper längs tunnan. Utspädningar är farliga: en brytvåg kan ibland trycka surfare 30ft under ytan.

Slacklining, USA

Ett team av geniala klättrare uppfann sporten av slacklining i Yosemite National Park för över tjugo år sedan. I motsats till en styv dragkedja rör sig det 5 cm breda sladdtråget och svävar, vilket gör balansen avgörande. De med nerver av stål går tusentals meter ovanför guldgåsar som bara hålls av en liten sele.

Zorbing, Storbritannien

Det kan ha blivit uppfunnet i Nya Zeeland, men Brits har verkligen fallit överklackar för den här galna sporten. Först måste du sätta dig i en uppblåsbar hamsterkula – oavsett om du är utrustad, fri att studsa runt som en lotteriboll eller svänga om i vatten (hydrozorbing) – då är du redo att kasta dig själv på en kulle.

Tjurrusning, Spanien

Om chansen att bli spetsad av en rasande tjur låter som en rimlig risk, är encierro på Pamplona’s Fiestas de San Fermín adrenalinaktiviteten för dig. Varje morgon i nio dagar samlas löpare från hela världen och gör en galen sprint framför sex tjurar, ett race över 800m. Faran är påtaglig: Femton människor har dödats under de senaste hundra åren.

Hajburdykning, Australien

Vill du komma öga mot öga med en enorm vithaj? Ta dig till Neptunöarna, där du kan vara nedsänkt i upp till fyrtiofem minuter med ingenting annat än en metallbur för att skydda dig från detta fruktansvärda, hotade rovdjur. Förvänta dig ett oroväckande ljudspår av AC / DC; operatörerna har funnit vibrationerna lockar hajarna.

Luge, Tyskland

Ingenting hade oss limmat till vinter olympiska spelen som dramatik på det farligt isiga luge spåret, där fryktliga idrottare slängde nedförsbacke upp till 80mph. Tyskland dominerade utan tvekan podiet och du kan följa i lagets fotspår på Königssee Luge Track med en liten smak av spänningen på en “bobraft”.

Forsränning, Nepal

Några av världens bästa vattendroppar finns på Nepal’s grymma issmält. Utmaningarna sträcker sig från de förhållandevis försiktiga Trisuli till klassens fyra surf i den mäktiga Karnali. Upplevda spjältar kan modiga “floden av guld”, Sun Koshi, vars värsta rapider har fått monikerna “Meat Grinder” och “High Angst”.

Hanggliding, Sydafrika

Table Mountain kan vara en av världens mest uppstigna toppar, men bara de modigaste har stigit från sitt 1000m höga toppmöte, upptagen av ingenting annat än termiska och en krispig hängglider. Om dina nerver kan palla trycket, så är belöningarna fantastiska: utsikt över havet och Cape Peninsula ligger mot den safirblåa sydafrikanska himlen.

Skydiving, Nya Zeeland

Medan de flesta av oss aldrig kommer att nå de otroliga höjderna som Felix Baumgartner lyckades med, så finns det fortfarande många luftutmaningar. Den 16 000-meter långa droppet över Foxglaciären, Nya Zeeland, har blivit framröstad som en av världens mest natursköna skydivingplatser, och erbjuder upp till 65 sekunder av fängslande fritt fall.

Extrem kajakpaddling, Chile

Adrenalinsökande kajakare har bokstavligen tagit sporten till nya höjder. Nu slänger sig extrema kajakutövare utför faktiska vattenfall. Kajakentusiaster flockar redan till Chile för att ta del av Río Futaleufú skummande forsar, men Puma Falls på Río Fuy erbjuder en mer skrämmande utmaning: ett hisnande fall på 100 meter ner in i en liten stenig pool nedanför.

Fridykning, Indonesien

Det kristallklara vattnet utanför paradiset Bali och Lombok erbjuder de perfekta förutsättningarna för fridykning. Fridykning är ursprungligen en teknik som används av spjutfiskare och pärlajägare, men är nu främst en extremsport. Modiga själar dyker under vattnet i flera minuter på ett enda andetag – ner till djupet av 200m – utan syreförsörjning.

Rodeo, Kanada

Vänta lite nu! När rodeo är i stan behöver du nerver av stål innan du sätter dig på en så kallad ”steed”. Calgarys årliga stampede lockar över en miljon åskådare till staden och det finns uppenbarligen inget slut på denna uthållighetstävling. Chaps och cowboyhattar förväntas naturligtvis.

Kärringkånk, Finland

Visserligen är kärringkånk inte riktigt en extremsport, men vi tycker att denna underliga, 250m långa ”sport” är värd en hedersnämnelse. Det första årliga Wife Carrying World Championship ägde rum i Sonkajärvi, Finland, på 90-talet och par har testats varje sommar sedan dess.