Brant

Detta tar du med dig i vildmarken – en checklista

En kväll i vildmarken (eller ännu bättre, en vecka) ger dig klarhet och nya perspektiv. För mycket packning kan förstöra upplevelsen, men här är en checklista för de saker du faktiskt behöver.

Det väsentliga

Först och främst har vi det väsentliga. Hämta all backpacking prylar, kläder och mat som du har hemma och lägg det framför dig. När du ser allt du har kan du börja prioritera vad du faktiskt behöver. Tänk här också på vikten av varje sak, du kanske kommer behöva dras med prylen i flera mils uppförsbacke. Med det sagt är det viktigaste att tänka på vikten.

Om du fortfarande inte riktigt vet vad du ska räkna in i ”det väsentliga” så är här en checklista:

  • Första hjälpen som innehåller rätt saker för din resa
  • Tändare. Ta både en stormtändare och tändstickor för att vara säker.
  • Mat. Rätt mängd mat ska tilläggas, att bära med för mycket blir bara jobbigt.
  • Vatten och ett sätt att exempelvis koka det
  • Karta över hela området du kommer röra dig i, kompass och självklart kunskap hur de används tillsamman
  • Pannlampa eller ficklampa med reservbatterier
  • Kniv
  • Extra kläder, i form av regnkläder och varma lager.
  • Skydd, exempelvis ett tält, hängmatta eller sovsäck.

Denna checklista är enbart det väsentliga, men tänk också lite utanför denna lista beroende på var du ska. Om du vill hitta de bästa produkterna inom outdoor kan du kolla in Ut i natur’s hemsida.

Ytterligare väsentliga saker

Förutom den ovanstående checklistan finns det fler prylar en backpacker kommer uppskatta.

Först och främst har du såklart din ryggsäck. Detta ska inte vara vilken ryggsäck som helst, utan en som passar bra och som är rätt storlek för din resa. En tumregel på storlek är 35-55L ryggsäck för en weekend och 3-6 dagar kräver 55-70L. Om du planerar en resa över en vecka måste du ha en ryggsäck med över 65L kapacitet.

Viktigt för en rolig resa är att du är bekväm. Det inkluderar en skön sovsäck och kanske en skön kudde. Vissa föredrar också liggunderlag för ökad komfort.

Tänk också på vad du ska ha för skydd, om detta är ett tält får du tänka vilket typ av tält du behöver.

Skor

Att ha rätt skor är livsviktigt, framför allt om du ska vandra långa distanser. Att stuka foten halvvägs upp för berget kanske inte är så kul. Då måste du stödja dig på samma skadade fot hela vägen ner.

Ett par bra kängor är absolut väsentligt om du ska gå lite längre distanser. Se till att de passar bra också. Kängorna ska precis ha litet utrymme i tårna och en tight passform för att hälen inte ska glida runt.

Du kanske också har märkt att du ofta får skavsår när du använder splitternya skor. Gå inte längre distanser i nya kängor! Det tar ett tag för skorna att vänja sig vid dina fötter. Ta korta promenader runt kvarteret i dina nya kängor innan du tar med de i vildmarken.

Kläder

Kläder är förstås också en viktig del i vildmarken. Klä dig efter väder, och ha med extrakläder om det skulle bli blött eller kallt.

En varm jacka, hiking-byxor och bra underkläder är det absolut viktigaste. För de kallare månaderna kan det också vara en bra idé med underställ, fleecetröja och varma sockor.

Under de varmare månaderna kan du lägga till keps eller fiskehatt på listan också, för att skydda hårbotten från solen (och ögonen).

Mat och tillagningssätt

Om du ska äta i vildmarken kan det vara en bra idé att planera för det också. Ett bra stormkök som är lättviktigt och användarvänligt är a och o för vildmarksmiddag.

Tänk också på vilken typ av mat du ska tillaga, om detta inkluderar riktig mat och inte pulver så kan det vara kul att ta med grillredskap också.